Monday, April 9, 2012

Lazac fokhagymakedvelőknek

Néhány évvel ezelőtt Péter csodás fokhagymás paradicsomszósz "recepttel" tért vissza San Franciscoból... A helyi fokhagyma-vendéglőben, a Büdös Rózsában (Stinking Rose igazi nevén) tálalják a halat fokhagymás, olajbogyós paradicsomos szósszal, mely annyira ízlett Péternek, hogy szerette volna, ha itthon is kipróbáljuk. Minthogy én a Büdös Rózsában sosem rendeltem halat, Péter emlékezetéből kellett újraalkotnom a szószt, aminek következtében az eredmény nagy eséllyel eltér az eredetitől. Viszont kellően ízlik mindkettőnknek ahhoz, hogy majd' minden hét egy napján vacsorára ez készüljön.

Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom a receptet saját alkotásunknak: az alapot Péter elbeszélése adta, a fűszerezés már az én kreatív hozzájárulásom.  

Csak a fokhagyma igaz híveinek ajánlom.

Hozzávalók: 

A szószhoz: 

400 ml (1  doboz) vágott paradicsom. Én már jó ideje fokhagymával, oregánóval ízesített paradicsomkonzervet használok, de bármilyen vágott paradicsomkonzerv megteszi.

1 evőkanál olívolaj
4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
10-12 nagy, fekete olajbogyó, csíkokra vágva.
1 teáskanál provece-e fűszerkeverék (bazsalikom, kakukkfű, rozmarin, majoranna, oreganó, levendula) 
1 teáskanál cukor
1 teáskanál balzsamecet 
egy csipetnyi tört csípős paprikapehely (ízlés szerint)
só és fekete bors 

A halhoz:
2 lazacfilé (a mi kedvencünk a Sockeye)
előrecsomagolt lazac/pisztráng fűszerkeverék VAGY olasz fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, rozmaring és kakukkfű), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál frissen facsart citromlé és 1 teáskanál olívaolaj, só, bors 
1 evőkanál olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.  Olajazzunk be egy húsz centis jénai tálat (üvegedényt), helyezzük bele a két lazacfilét, dörzsöljük be az előrecsomagolt fűszerkeverékkel. Ha nincs, egy kis üvegedényben keverjük össze a citromot, olajat, olasz fűszerkeveréket a zúzott fokhagymával, és a keverékkel dörzsöljjük be a sózott, borsozott halat. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül készre.

Míg a hal sül, készítsük el a szószt. Egy serepenyőben közepes lángon melegítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, olajbogyót és csípős paprikapelyhet, és pároljuk egy-két percig. Jöhet a paradicsom, a provence-e fűszerkeverék, cukor és balzsamecet. Főzzük további 5 percig, míg a leve kissé elpárolog. 

Fehér-, barna- vagy vadrizzsel, esetleg ezek keverékével tálaljuk. Igyunk hozzá egy pohár fűszeres Sauvignon Blancot.

No comments:

Post a Comment