Thursday, April 12, 2012

Csirkepástétom

A román húsvéti báránypástétom (drob de miel) csirkemájas, -zúzás változata. Húsvétra készítettem, és elmondhatom, első próbálkozásra eléggé jól sikerült. Megbolondítottam egy kicsit azzal, hogy pitehéjba burkoltam, így inkább húspite lett az eredemény, nem húspástétom. Következőkor több nyers tojást keverek bele, kettő nem fogta össze kellően a kiló májból, fél kiló zúzából, három főtt tojásból készült masszát.


Hozzávalók 8 személyre:
1 kg csirkemáj

0,5 kg csirkezúza
(a szív sajnos Amerikában hiánycikk)
2 kötés zöldagyma, apróra vágva
1 csokor apróra vágott kapor
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
3 kemény tojás (fakultatív)
3 nyers tojás (4 is lehet)
és bors
2 evőkanál vaj
2 pitetészta (sós)
 
Hozzávalók a pite tésztához:
2 és fél bögre liszt,
1 csésze hideg vaj felkockázva
1/2 teáskanál
4-6 evőkanál jéghideg víz

A pitetészta előkészítése:
Az egy centis kockákra vágott vajat negyed órára - egy órára tegyük a mélyhűtőbe, majd morzsoljuk gyorsan össze a liszttel és sóval (amíg darabos nem lesz, ne dolgozzuk bele teljesen a vajat, és ne várjuk meg, hogy a vaj túlságosan megpuhuljon), majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle, labdává formázzuk. Csak addig gyúrjuk, míg épp hogy összeáll, a tésztában a vajdarabkáknak láthatóknak kell lenniük. A labdacsot kettőbe vágjuk, tenyerünkkel nagyon enyhén kilapítjuk, a két tésztát műanyagfóliába csavarjuk, és nyújtás előtt minimum fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha már összedobnánk a pitét, lisztezett gyúrófelületen nyújtsuk fél centis lappá.

A  pástétom elkészítése:

Hideg vízben külön-külön megfőzzük a májat és a zúzát (a zúzát sós vízben), megfőzzük a három tojást is. Ezalatt megolvasztunk egy kanál vajat, és megpároljuk benne a vágott zöldhagymát (5 perc), felvágjuk a zöldfűszereket.

Ha már mindent előkészítettünk, és megfőtt a máj, zúza és tojás is, ledarálunk mindent (húst, tojást, fűszereket, hagymát), megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és beledolgozunk 3 nyers tojást. Egy 20 centis üvegedényt kivajazunk, kibéleljük az egyik kinyújtott pitetésztával, azt villával megszúrkáljuk, aztán mehet is bele a fasírt, rá a második tésztalap, amit szintén megszurkálunk, majd 180 fokon aranysárgára sütjük (kb. 1 óra, lehet több is). Krumplipürével (pityókapirével), vegyes salátával tálaljuk.

Maradékok szendvicsbe isteniek. Akár le is fagyasztható.

No comments:

Post a Comment