Monday, April 30, 2012

Grillezett csirkemell karamellizált gyöngyhagymával

Ínycsiklandó receptet láttam az amerikai Kaja TV (Food Network) honlapján zöldségek karamellizálásáról, és nem bírtam ellenállni, hogy gyöngyhagymával ki ne próbáljam. Hétvégi bevásárláskor hozzá is adtam hát a listához egy fél kiló gyöngyhagymát, amit vasárnap vacsorára el is készítettem grillezett csirkemellel, krumplipürével és zöldsalátával. A hagyma pucolása kissé sok időt vett (volna) fel, szegény Péter vállalta is a sziszifuszi munkát, de az internet szerencsére (újra) a segítségemre sietett: megtudtam, hogy elég héjában 2-3 percet főzni a hagymát, és könnyebb lesz a hámozása. Így is volt, de ennek ellenére is úgy döntöttem, hogy legközelebb mirelitet használok: jó kis időt és vesződést megtakarítok vele.

A FN receptjét végül nem tartottam szentül be, megvariáltam más, természetesen az interneten talált receptekkel, a hozzávalók mennyiségét pedig meglehetősen kreatívan kezeltem. Egyszerűen így jártam el: serpenyőben közepes lángon felforrósítottam két evőkanál vajat és egy evőkanál barna cukrot. Amikor a cukor elolvadt, és a vaj felhabzott, hozzáadtam az előfözött és megtisztított gyöngyhagymákat, 150 ml száraz fehér bort és három evőkanálnyi balzsamecetet, majd addig főztem, amíg a leve szirupossá nem vált, és jól meg nem vastagodott (3-5 perc).

Grillezett, natúr csirkemellel, krumplipürével és mézes-balzsamecetes öntettel meglocsolt zöldsalátátval tálaltam. Nagyon finom lett, de következő alkalommal kihagyom a cukrot, ugyanis azt hiszem, a balzsamecet mellett nem igényel más édesítőt.

Tuesday, April 17, 2012

Gombás-spárgás hamis risotto

Csodaszép portobellókat vásároltunk a hétvégén kecskesajtos töltött gombához, de mivel a sütőm még mindig nem működik, a spárgás lazachoz fel nem használt spárgával készítettem belőle a tegnapi vacsorához "hamis" risottót. S bár azt hittem, a recept saját találmány lesz, gyors guglizással felfedeztem: receptek sokasága dicséri a gombás-spárgás risotto és/vagy pasta finomságát az interneten.

Mindenestere én a következő "hamis" risottót dobtam össze a maradékokból ("hamis" risotto, mert risottóhoz való rizsem épp nem volt, rizs alakú ún. orzo tésztám viszont igen).

Hozzávalók 4 személyre:
3 nagy portobello gomba vagy 0.5 kg csiperke
2 mogyoróhagyma
0,5 kg spárga (mivel maradékból főztem, most sajnos csak ennek fele került bele)
4 gerezd fokhagyma
8-10 aszalt paradicsom (következő alkalommal cseresznyeparadicsommal készítem)
1,5 bögre orzo pasta
2-2,5 bögre (50-65 dl) víz
fél bögre (10 dl) finom száraz fehérbor
1 kis csokor petrezselyem
1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
1 tyúkhúsleveskocka (fakultatív)
frissen reszelt parmezán, ízlés szerinti mennyiség (én fél bögrényit használtam fel)
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy evőkanál olajban nagyobb serpenyőben megpároljuk (2 perc), hozzáadjuk az egy centis kockákra vágott gombát és a provence-i fűszerkeveréket,  és addig sütjük, amíg a gomba megpuhul (kb 10 perc). Időközben egy másik serpenyőben felhevítünk egy kis olívaolajat, és magas lángon 5 perc alatt megpároljuk a 3-5 centis darabokra tördelt spárgát (vigyázzunk, hogy ne puhuljon meg teljesen, és a színe is maradjon szép élénkzöld). A sült gombához hozzáadjuk a csíkokra vágott aszalt paradicsomot és a tésztát (székelyéknél laskát), egy percig víz nélkül pároljuk, majd hozzáadjuk a vizet és a bort, felforraljuk, a leveskockával ízesítjük, és födetlenül addig főzzük, amíg a pasta elkészül, és a vizet teljesen magába szívta (7-8 perc). Szükség esetén adjunk még hozzá vizet. Ha kész a tészta, kavarjuk hozzá a spárgát és a reszelt parmezánt, ízesítsük apróra vágott petrezselyemmel, és máris tálalhatjk. Zöld salátával főfogás, sült hús mellé körítésként is elképzelhető.

Olasz bor pastához

Egy másik viszonylag olcsó bor (viszonylag, mert azért mégiscsak 15 dollár), amit eléggé kedvelünk, ez a toscanai vörös bor: önmagában nem is annyira finom, mint pasta mellé (olasz borokkal egyébéknt gyakran megesik, hogy kaja mellé finomabbak).

Monday, April 16, 2012

Tárkonyos zölbableves

A múlt heti kemény kaják után diétásabb hét következik. Nem lesz tehát semmilyen hús a menün, csak hal, gombás pasta, tehéntúrós puliszka (málé), ricotta salatás pasta, és természetesen egyik kedvenc levesem, a tárkonyos zöldbableves, aminek eredeti receptjét itt fedeztem fel pár éve: http://www.szantal.hu/index.php?link=news%2Fnews.php&parentid=249&topic=6

Persze jó (vagy rossz) szokásom szerint módosítottam a recepten. Elsősorban kimaradt a rántás, azt nálam mindig tejes, tejföles vagy ezúttal kefíres habarás (ereszték) helyettesíti. Másodsorban a levesbe kerül egy kis sárgarépa (nálunkfelé murok) is. És mivel most még csak bele sem pillantottam a szamárvezetőbe, kimaradt a cukor (de a jövőben ezt korrigáljuk).

Természetesen az adagok is különböznek, mivel nálunk egy levesnek 4 napig ki kell tartania.

Hozzávalók:
60-80 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott, én frisset használok)
4-5 közepes sárgarépa
1 mogyoróhagyma, vagy egy kisebb vöröshagyma (Erdélyben fehér), apróra vágva
5-6 érett paradicsom... de mivel a paradicsomnak most nincs idénye,vágottparadicsom-konzervet (400 g) használtam, plusz egy nagy paradicsomot is felkockáztam.
4-5 gerezd fokhagyma
1 liter húsleveslé, plusz egy húsleveskocka
1 csokor friss tárkony, vagy egy evőkanál szárított tárkony (v. ecetben eltett tárkony)
2 csésze (4 dl) kefír
csipetnyi cukor (amit én most kifelejtettem)
só, bors
1 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a zöldbabot, és tördeljük darabokra, vágjuk karikára a a sárgarépát, kockára a paradicsomot (előbb húzzuk le a bőrét). Egy levesfazékban melegítsük fel az olajat, közepes lángon pár percig pároljuk a hagymát, adjuk hozzá a zöldbabot és a sárgarépát, 1 dl vízzel pároljuk a zöldségeket 10 percig. Közben forraljunk fel 1 liter vizet, azt a húslével együtt adjuk hozzá a zöldségekhez. Nagy lángon forraljuk fel, tegyük bele a leveskockát is, majd közepes lángon főzzük kb. 20 percig. Amikor a zöldségek megpuhulnak, adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és/vagy paradicsomot, és főzzük további 5 percig. A lisztből a kefírrel készítsünk habarást, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd keverjük bele (a tűzről lehúzott) levesbe. Forraljuk újra fel, ízesítsük cukorral, sóval (ha még szükséges), borssal és a tárkonnyal. Vegetariánus változathoz a tyúkhúslé és tyúkhúslevekocka helyett használjunk zöldségleves kockát (lét).

Sunday, April 15, 2012

Fokhagymás sült spárga lazaccal vagy a tenger gyümölcseivel

Életemben először itt Amerikában ettem spárgát, fokhagymás, paradicsomos változatával pedig  Martine, a francia Phd-hallgató ismertetett meg már több mint hét éve, amikor ittlétünk első hónapjában együtt laktunk a Caltech geológia karának vendéglakásában. Akárcsak mi is, Martine imádta a fokhagymát, a tarte-okat, és természetsen a sajtot meg a bort is, így nagy főzésekkel, sütésekkel telt el pár este: Martine főzött, én meg ellestem a titkait, köztük ezt a csodásan egyszerű körítést is, ami sült hal (lazac) vagy fokghagymás citromos tenger gyümölcsei mellé egyszerűen isteni.

Hozzávalók:
1 kötés (kb. fél kg) spárga
3 paradicsom
5-6 gerezd fokhagyma (amennyi csak belefér)
1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
só, bors
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Megmossuk a spárgát, kemény végét letörjük, majd öt centis darabokra tördeljük. Egy olajazott tűzálló tálban elhelyezzük a spárgát, megsózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fokhagyma felét, egy kis provence-i fűszerkeveréket, majd elhelyezzük a paradicsomszeleteket, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a maradék fokhagymát és provence-i fűszereket, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, és előmelegített sütőben 220 fokon (ha üvegedényt használunk, 180-200 fokon) 20 percig sütjük, vagy amíg a paradicsom megpuhul. Sült hallal vagy tengeri gyümölcsökkel és rizzsel tálaljuk. Mi rendszerint egy kis vajban, sok fokhagymával 5 percig párolt, majd citrommal meglocsolt kagyló/garnélarák mellé tálaljuk, de a tegnap este lazaccal ettük (a kagyló ára egyre restriktívebb, garnélarákot pedig nem volt kedvem pucolni).

Csakhogy amikor már készültem bedobálni az előkészített zöldségeket és a halat a sütőbe, ez felmondta a szolgálatot, így gyorsan rögtönöznöm kellett valamit. Előkaptam hát gyorsan két serpenyőt, felmelegítettem bennük egy kis olívaolajat, közepes lángon az egyikben megsütöttem a halat (5-7 perc), a másikban a fokhagymás spárgát, paradicsomot (5 perc), és ha kell, még finomabb is lett, mint ha a sütőben sült volna: a hal nem száradt ki, a spárga ropogós maradt (ebből persze az a tanulság, hogy korábban túl sokáig sütöttem a halat és a spárgát: 20 perc a spárgának bőven sok, s a halnak sem kell annál több). Ezután, ha szorít az idő, így készül majd a gyors vacsora.

Július 15:

Nos, ma újra sorra került a sült spárga - az elmúlt hónapokban immár sokadjára, de ma este garnélarák mellé tálaltam. A fokhagymás garnélarák irtó könnyen és gyorsan elkészíthető: serpenyőben kissé megpárolok 2-3 gerezd apróra vágott fokhaymát (olívaolajban), hozzáadok egy kis paprikapelyhet (pikánsan szeretjük) és a megpucolt friss garnélarákot. Sózom, borsozom, és a rákokat egyszer megfordítva 2-3 percig sütöm, ráfacsarom egy fél citrom levét, és további 1-2 percig sütöm. Ha van, szórok rá egy kis vágott petrezselymet.

Tonhalsaláta

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még naponta bejártam Pasadenából Los Angelesbe dolgozni, mielőtt még az SDI elköltözött volna a Wilshire Boulevardról Culver Citybe, az irodaház földszintjén lévő "deli"-ben vásároltam meg az ebédemet, ha aznap reggel nem volt időm tízórait csomagolni... És az bizony elég gyakran megesett, ugyanis tonhalas salátájuk annyira csábító volt, hogy bizony nem volt nehéz reggelente hanyagolni a szendvicspakolást. Utána évekig próbáltam rekonstruálni azt a bizonyos tonhalsalátát, persze sikertelenül: probálkoztam mindenféle ízesítéssel, különféle édes-savanyú uborkával, a mennyiségek, arányok változtatásával, hiába. Végül felismertem, hogy sosem fogom megtalálni azt a biznyos ízet, így hát eldöntöttem, megalkotom saját receptemet. George Costanza segítségével sikerült is: tőle hallottam ugyanis először, a Seinfeld sorozatban, hogy tárkonnyal is lehet a tonhalsalátát ízesíteni. Az én változatom még abban is különbözik az amerikai átlagos tonhalsalátáktól, hogy cseppet sem édes (az édes-savanyú uborka "relish" helyett egyszerű savanyú uborkát használok), és kihagyom a hagymát, különösen akkor, ha tudom, hogy másnapra is marad belőle.

Hozzávalók:
1 kis tonhalkonzerv
1 zellerszár, apróra vágva
2-3 savanyú uborka, apróra vágva
friss vagy szárított tárkony, ízlés szerint (én kb. 1 evőkanályni száraztárkonyt szoktam hozzáadni)
1-2 evőkanál majonéz
só, bors
1 mogyoróhagyma vagy 1/2 lilahagyma (székelyeknek: vöröshagyma) - fakultatív

Elkészítés:
Egy közepes üvegedényben villával nyomkodjuk szét a tonhalat, keverjük hozzá az apróra vágott zellerszárat és uborkát, ízesítsük tárkonnyal, sóval, borsóval, majd nagyon óvatosan adjuk hozzá a majonézet is úgy, hogy a saláta lehetőleg ne ússzon benne, de száraz se legyen.
Pirítóssal nagyon finom.



Thursday, April 12, 2012

Csirkepástétom

A román húsvéti báránypástétom (drob de miel) csirkemájas, -zúzás változata. Húsvétra készítettem, és elmondhatom, első próbálkozásra eléggé jól sikerült. Megbolondítottam egy kicsit azzal, hogy pitehéjba burkoltam, így inkább húspite lett az eredemény, nem húspástétom. Következőkor több nyers tojást keverek bele, kettő nem fogta össze kellően a kiló májból, fél kiló zúzából, három főtt tojásból készült masszát.


Hozzávalók 8 személyre:
1 kg csirkemáj

0,5 kg csirkezúza
(a szív sajnos Amerikában hiánycikk)
2 kötés zöldagyma, apróra vágva
1 csokor apróra vágott kapor
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
3 kemény tojás (fakultatív)
3 nyers tojás (4 is lehet)
és bors
2 evőkanál vaj
2 pitetészta (sós)
 
Hozzávalók a pite tésztához:
2 és fél bögre liszt,
1 csésze hideg vaj felkockázva
1/2 teáskanál
4-6 evőkanál jéghideg víz

A pitetészta előkészítése:
Az egy centis kockákra vágott vajat negyed órára - egy órára tegyük a mélyhűtőbe, majd morzsoljuk gyorsan össze a liszttel és sóval (amíg darabos nem lesz, ne dolgozzuk bele teljesen a vajat, és ne várjuk meg, hogy a vaj túlságosan megpuhuljon), majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle, labdává formázzuk. Csak addig gyúrjuk, míg épp hogy összeáll, a tésztában a vajdarabkáknak láthatóknak kell lenniük. A labdacsot kettőbe vágjuk, tenyerünkkel nagyon enyhén kilapítjuk, a két tésztát műanyagfóliába csavarjuk, és nyújtás előtt minimum fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha már összedobnánk a pitét, lisztezett gyúrófelületen nyújtsuk fél centis lappá.

A  pástétom elkészítése:

Hideg vízben külön-külön megfőzzük a májat és a zúzát (a zúzát sós vízben), megfőzzük a három tojást is. Ezalatt megolvasztunk egy kanál vajat, és megpároljuk benne a vágott zöldhagymát (5 perc), felvágjuk a zöldfűszereket.

Ha már mindent előkészítettünk, és megfőtt a máj, zúza és tojás is, ledarálunk mindent (húst, tojást, fűszereket, hagymát), megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és beledolgozunk 3 nyers tojást. Egy 20 centis üvegedényt kivajazunk, kibéleljük az egyik kinyújtott pitetésztával, azt villával megszúrkáljuk, aztán mehet is bele a fasírt, rá a második tésztalap, amit szintén megszurkálunk, majd 180 fokon aranysárgára sütjük (kb. 1 óra, lehet több is). Krumplipürével (pityókapirével), vegyes salátával tálaljuk.

Maradékok szendvicsbe isteniek. Akár le is fagyasztható.

Monday, April 9, 2012

Lazac fokhagymakedvelőknek

Néhány évvel ezelőtt Péter csodás fokhagymás paradicsomszósz "recepttel" tért vissza San Franciscoból... A helyi fokhagyma-vendéglőben, a Büdös Rózsában (Stinking Rose igazi nevén) tálalják a halat fokhagymás, olajbogyós paradicsomos szósszal, mely annyira ízlett Péternek, hogy szerette volna, ha itthon is kipróbáljuk. Minthogy én a Büdös Rózsában sosem rendeltem halat, Péter emlékezetéből kellett újraalkotnom a szószt, aminek következtében az eredmény nagy eséllyel eltér az eredetitől. Viszont kellően ízlik mindkettőnknek ahhoz, hogy majd' minden hét egy napján vacsorára ez készüljön.

Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom a receptet saját alkotásunknak: az alapot Péter elbeszélése adta, a fűszerezés már az én kreatív hozzájárulásom.  

Csak a fokhagyma igaz híveinek ajánlom.

Hozzávalók: 

A szószhoz: 

400 ml (1  doboz) vágott paradicsom. Én már jó ideje fokhagymával, oregánóval ízesített paradicsomkonzervet használok, de bármilyen vágott paradicsomkonzerv megteszi.

1 evőkanál olívolaj
4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
10-12 nagy, fekete olajbogyó, csíkokra vágva.
1 teáskanál provece-e fűszerkeverék (bazsalikom, kakukkfű, rozmarin, majoranna, oreganó, levendula) 
1 teáskanál cukor
1 teáskanál balzsamecet 
egy csipetnyi tört csípős paprikapehely (ízlés szerint)
só és fekete bors 

A halhoz:
2 lazacfilé (a mi kedvencünk a Sockeye)
előrecsomagolt lazac/pisztráng fűszerkeverék VAGY olasz fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, rozmaring és kakukkfű), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál frissen facsart citromlé és 1 teáskanál olívaolaj, só, bors 
1 evőkanál olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.  Olajazzunk be egy húsz centis jénai tálat (üvegedényt), helyezzük bele a két lazacfilét, dörzsöljük be az előrecsomagolt fűszerkeverékkel. Ha nincs, egy kis üvegedényben keverjük össze a citromot, olajat, olasz fűszerkeveréket a zúzott fokhagymával, és a keverékkel dörzsöljjük be a sózott, borsozott halat. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül készre.

Míg a hal sül, készítsük el a szószt. Egy serepenyőben közepes lángon melegítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, olajbogyót és csípős paprikapelyhet, és pároljuk egy-két percig. Jöhet a paradicsom, a provence-e fűszerkeverék, cukor és balzsamecet. Főzzük további 5 percig, míg a leve kissé elpárolog. 

Fehér-, barna- vagy vadrizzsel, esetleg ezek keverékével tálaljuk. Igyunk hozzá egy pohár fűszeres Sauvignon Blancot.

Monday, April 2, 2012

Jó borok, elérhető áron

Pár hónapja Péterrel eldöntöttük, felkutatunk pár olcsó, de mindennapi fogyasztásra alkalmas finom bort (tíz dollár alatt is találni iható "asztali" borokat).

Sajnos már nem emlékszem, hogyan fedeztük fel ezt a különösen finom portugál bort, és az árát is elfelejtettem már (túlontúl drága azért nem lehetett, max. 14-15 dollár), a Central Marketben (heti bevásárlóhelyünk) pedig eltűnt a polcokról...

A biztonság kedvéért lefotóztam a címkéjét, és emlékeztetőül feltöltöm ide, ha netán mégis újra megjelenne kedvenc üzletünkben...