Saturday, June 30, 2012

Spárgás csirke orzóval

Angolul feljegyeztem már ezt a receptet, és mivel a múlt héten kis változtatással újra elkészítettem, beírom magyarul is, különösen hogy pár hónapja igen nagy rajongója vagyok e rizsformájú tésztának, mely feleannyi idő alatt készül el, mint a rizs, így "hamis" risottókhoz, gyors vacsorákhoz  nagyszerűen használható.

Hozzávalók 3 személyre:

250 g csirkemellfilé, apró kockákra vágva
500 g spárga, megtisztítva, kemény végük letördelve és 1-2 centis darabokra vágva
5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
8-10 darab aszalt paradicsom, szeletelve
10 cseresznyeparadicsom, félbevágva (fakultatív)
1 csésze (teljes kiörlésű) orzo
2,5 (kb. 6,5 dl) csésze csirke alaplé vagy víz
1,5 dl száraz fehérbor
1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
1 csirkeleveskocka (fakultatív, csak akkor használjunk, ha vizet használunk a csirke alaplé helyett)
ízlés szerint só és frissen őrölt feketebors
1 csapott teáskanál csípős paprikapehely (fakultatív)
2-3 evőkanál olívaolaj

Megjegyzés: 4 személyre a legutóbbi alkalommal fél kg csirkemellet és fél kg spárgát használtam, valamint 1,5 csésze orzót és 3,5 csésze vizet.  Kimaradt a cseresznyeparadicsom, viszont került bele csípős paprika (pehely formájában), és mivel finomra sikerült így is, mindkettő opcionális alapanyagként szerepel a hozzávalók listáján.

Elkészítés:

Nagy serpenyőben közepes lángon hevítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat, majd süssük benne a sózott, borsozott csirkét 5-7 percig, míg kissé megpuhul. Adjuk hozzá a bort, forraljuk fel, pároljuk benne a csirkét 1 percig, majd adjuk hozzá az orzót és 2-2,5 csésze vizet vagy csirke alaplevet, forraljuk fel, ízesítsük a csirkeleveskockával a provence-i fűszerek felével és a fokhagyma egyharmadával, majd lefedetlenül kb. 10 perc alatt főzzük készre, gyakran kevergetve, szükség esetén pótolva a vizet, ha túl gyorsan főné el a levét. Időközben egy másik serpenyőben hevítsük fel az maradék olívaolajat, és közepes lángon 2-3 percig pároljuk benne a fokhagymát, az aszalt paradicsomot és a paprikapelyhet (amennyiben használunk), majd adjuk hozzá a spárgát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük provence-i fűszerekkel, és közepes lángon süssük addig, míg a spárga kissé megpuhul, de nem veszíti el élénkzöld színét (legfeljebb 5-7 perc). Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a spárgához a félbe vágott cseresznyeparadicsomot is. Amikor az orzo megfőtt, keverjük bele az paradicsomos spárgát. Tálaláskor reszeljünk rá parmezánt, és adjunk mellé vegyes salátát, balzsamecetes (fokhagymás) vinaigrette-tel. Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment