Saturday, June 9, 2012

Mexikói töltött paprika

Kétféle receptből állítottam össze saját mexikói töltött paprika-receptemet. Nem tudom, mennyire autentikus, a chilis bab nagy valószínűséggel nem az: egyes texasi szakértők szerint ugyanis a chilibe nem jár szemes bab, viszont az internetes recepttárakon dögivel találunk receptet a babos chili mindenféle változatára.

Meglehetősen rég készítettem már az alábbi receptet, emlékezetből próbálom felidézni. Szerencsére igen rugalmas recept, szabadon lehet rögtönözni. Egyszerű töltött parika, de mexikói ízekkel megbolondítva: korianderlevéllel, chilivel és kukoricával. Erdélyben nem tudom, mennyire elérhető a mexikói poblano paprika (nagy valószínűséggel egyáltalán), helyette használhatunk enyhén csípős hosszúkás zöldpaprikát. Chili (por) helyett pedig akármilyen csípőst. Amennyiben nincs kéznél (vagy az üzletben) mexikói (chili con carne vagy taco) fűszerkeverék, helyettesítsük a következő fűszerekkel: római kömény (angolul "cumin", nem tévesztendő össze a köménymaggal, teljesen más ízvilág), koriander, oreganó (opcionális), fokhagyma, chili por vagy szárított chili paprika és/vagy cayenne-i bors. Korianderlevél és római kömény hiányában őszintén nem tudom elképzelni, hogyan hozhatjuk létre a jellegzetes mexikói ízeket.

Hozzávalók 4 személyre:

A töltött paprikához:

4 közepes poblano paprika (hiányában hosszúkás zöldpaprika)
0,5 kg csirkemellfilé (diétásabb változatához, de csirkecombbal finomabb), apró kockákra vágva
25 dkg gomba (opcionális), apró kockákra vágva
2-3 hámozott és apróra vágott paradicsom, 1 dl sűrű paradicsomlé, vagy egy vágott paradicsomkonzerv
1 közepes fej hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1/2 csokor koriander (vagy petrezseleyem)
1/2 kiskanál őrölt római kömény
1 bögre (10-15 dkg) erős ízű reszelt sajt: én Cheddart használok, de bármilyen jól olvadó érlelt sajttal helyettesíthető
1 evőkanál zöldcitromlé
só, bors
2 evőkanál  olívaolaj (vagy napraforgóolaj)

A chilihez:

2 tarkabab-konzerv (vagy nagyszemű feketebab-konzerv)
1 vágott paradicsom konzerv (vagy 4 hámozott paradicsom felkockázva)
4 dl sűrű paradicsomlé (dobozos, konzerv, üzleti vagy házi)
1 közepes fej hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
25 dkg (kb. egy bögrényi) mirelit kukorica (kiolvasztva) vagy egy kukoricakonzerv
1 evőkanál chili por (vagy csípős paprikapehely vagy  csípős paprika ízlés szerint)
1 kiskanál őrölt római kömény
csipetnyi cayenne-i bors (ízlés szerint)
fél csokor koriander vagy petrezselyem.

Elkészítés:

Vágjuk fel hosszában a poblano paprikákat, de ne csumázzuk ki, csak távolítsuk el a magokat. Előmelegített sütőben magas lángon 10-15 perc alatt süssük meg a paprikákat (míg héjuk megfeketedik), majd hámozás előtt tegyük cipzáras tasakba (a tasakot zárjuk le) vagy lefedett üvegedénybe legalább tíz percre. Hámozzuk meg a parikákat, majd tegyük félre a töltelék elkészítéséig.

Egy kanál olajon közepes lángon futtassuk meg a hagymát és fokhagymát (max. 5 percig), majd adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk, és süssük addig, amíg a hús kifehéredik. Keverjük a húshoz a római köményt, a vágott paradicsomot és a paradicsomlevet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a gombát, és süssük további  10-15 percig (amíg a gomba és a hús teljesen elkészül). Keverjük a húshoz a koriandert és a zöldcitromlevet.



Helyezzük a paprikákat kiolajazott tűzálló tálba, töltsük meg a húskeverékkel, majd szórjuk rájuk a reszelt sajtot.


 
 

Előmelegített sütőben közepes lángon (180-200 fokon) süssük addig, míg a sajt ráolvad a paprikákra, és kezd megpirulni (kb. 30 percig, magasabb lángon gyorsabban elkészül).


Közben készítsük el a chilit:

Közepes lángon pároljuk a hagymát és a foghagymát körülbelül 5 percig, adjuk hozzá a mexikói fűszereket: csiliport, cayenne-i borst, római köményt, főzzük egy percig, vigyázva, hogy a fűszerek ne égjenek oda. Adjuk hozzá a vágott paradicsomot és a paradicsomlevet, főzzök 5 percig, majd keverjük hozzá a két babkonzervet és a kiolvasztott kukoricát vagy kukoricakonzervet, és főzzük további tíz percig. Amikor elkészült, ízesítsük vágott korianderrel vagy petrezselyemmel. Tálaljuk a chilit a töltött paprika és párolt rizs mellé.


No comments:

Post a Comment