Wednesday, July 4, 2012

Fodros kel leves

Itt a beígért fodros kel leves receptje. Spanyol/portugál stílusú receptet adaptáltam (újra) saját ízlésre: a chorizót füstölt pulykalábszárral helyettesítettem (a múltkor pedig pulykabaconnal), vegetariánusok nyugodtan kihagyhatják azt is, húsalaplé helyett pedig használhnak vizet/zöldségalaplét.

Hozzávalók 8 személyre:

1 nagy hagyma
2 fej fodros kel (15-20 levél)
3 közepes burgonya
4 közepes sárgarépa
1 babkonzerv
1 füstölt pulykalábszár
5 gerezd fokhagyma
2 l csirkealaplé
2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj

Először is előkészítem az alapanyagokat: megtisztítom a zöldségeket, majd felvágom őket: a hagymát és fokhagymát apróra, a burgonyát kockákra, a sárgarépát vékony szeletekre. A kemény száruktól megfosztott fodros kel leveleket 1-1,5 centis csíkokra vágom.

Ezután az aprított hagymát üvegesre párolom (közepes lángon kb. 5 percig), hozzáadom a pulykahúst, 2 percig főzöm, majd a sárgarépát és a burgonyát is hozzáadva egy kis vízzel fedő alatt az egészet még 10 percig fözöm, és időnként kavargatom, nehogy odakapjon. Időközben megfonnyasztom kissé a fodros kelt: egy nagy serpenyőben kb. 2 dl vízet alá töltve fedő alatt 5-7 percet párolom, míg majdnem teljesen megpuhul. A többi zöldséget 10 perc főzés után feltöltöm a húslével, és további 15 percig főzöm, majd hozzáadom a fodrost kelt, a fokhagymát és a fehér babot, és az egészet még öt percig főzöm. Recept szerint frissen reszelt parmezánnal/pecorinóval ízesítve nagyon finom - a változatosság kedvéért mi ezúttal kihagytuk, mert a múlt héten készült nyári minestronét ettük így.

No comments:

Post a Comment