Monday, May 28, 2012

Guacamole - avokádókrém

Az egyik zöldésg/növény/gyümölcs, amit a leginkább hiányolni fogok, ha valaha is hazaköltözünk, az a Hass avokádó... Az otthon kapható avokádóknak nincs meg az a csodás dióíze és krémes állaga, mint az itteni Hass avokádónak, vízízű, se íze-se bűze avokádóból pedig igazi guacamolét sem igazán lehet készíteni. Másik oka ennek természetesen a koriander (cilantro) hiánya... petrezselyemmel egyszerűen nem guacamole a guacamole. Véleményem szerint.

Nos, itt egy hagyományos guacamole recept, évek óta csak így készítem.

Hozzávalók:

1 nagy érett Hass avokádó
1 mogyoróhagyma vagy egy kis fej vöröshagyma, esetleg egy csokor zöldhagyma
1 érett ízes paradicsom,
1/2 Serrano paprika, vagy bármilyen más csípős paprika (több is mehet bele a csípőskedvelőknek)
1 csokor koriander (cilantro)
1-2 gerezd fokhagyma
fél zöldcitrom (lime) leve
ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

Vágjuk apróra a paradicsomot, hagymát,  fokhagymát, csípős paprikát és koriandert. Vágjuk kettőbe az avokádót, távolítsuk el a magját, és a húsát kanalazzuk ki egy kis üvegtálba. Villával törjük össze az avokádót, de ügyeljünk, hogy darabos maradjon. Keverjük bele a tört avokádóba a felaprított zöldségeket, ízesítsük zöldcitromlével, sóval és borssal, és tálaljuk tortilla (vagy egyéb) chips mellé. Pirítóssal vagy friss kenyérrel is nagyon finom.

Friday, May 25, 2012

Valami Château...

Francia fesztivál a  Central Marketben, 20 százalékos árkedvezménnyel minimum 6 üveg francia bor megvásárlása esetén.

A fesztivált két hétvégén is kifogtuk...

Íme az eredmény (a fényképezés időpontjára egy kiürült üveget sajnos már kidobtunk):




Másik két vöröset próbáltunk még ki. Szerencsére itt ezeket már sikerült lencsevégre kapni, ugyanis nagyon jó vásárnak bizonyultak 15 dollár alatti árkategóriában:





Wednesday, May 16, 2012

Sült kecskesajt paradicsomszósszal

Kecskesajt paradicsomszósszal: a legjobb tapas, amit valaha is ettem. Úgy kéthetente kerül asztalunkra, miután 5 éve megkóstoltuk egy spanyol tapas-étteremben, és nem sokkal utána Anikó házi változatát kipróbálva megtudtuk, hogy otthon is elkészíthető.
 
Az alapreceptet természetesen (nagyon) enyhén módosítottam: az én változatomba aszalt paradicsom is kerül.

Hozzávalók kettő darab éhes vacsorázóra (bár így már nem is tapas, hanem főfogás):
35 dkg kész paradicsomszósz (lehet bármilyen olasz paradicsomszósz: egyszerű Marinara vagy még egyszerűbb bazsalikomos v. fokhagymás paradicsomszósz - én bazsalikomos paradicsomszószt használok, hogy ne az előgyártott szósz fűszerezése határozza meg a kaja ízét). Használhatunk házi készítésű paradicsomszószt is, de úgy már nem lesz meg annyira gyorsan a vacsora.
10 dkg kecskesajt (Chevre)
8 db aszalt paradicsom
4 gerezd zúzott fokhagyma (3 a fokhagymás pirítósra, 1 a salátába)
1 szeletelt bagett, vagy 8-10 ciabatta szelet
4 evőkanál olívaolaj
6-8  bazsalikomlevél
vegyes saláta (saláta, paradicsom, paprika, uborka)
   
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vágjuk apróra az aszalt paradicsomot, majd gyúrjunk labdacsot a kecskesajtból, és helyezzük egy kis kerek tűzálló edény közepébe. Merítsük/töltsük
az elkészített paradicsomszószt a sajt köré, ügyelve arra, hogy ne borítsuk be a sajtot a szósszal. Keverjük a szószhoz az aszalt paradicsomot, és az előmelegített sütőben süssük 20-25 percig.




Míg sül a sajtos szósz, készítsük elő a fokhagymás pirítóst. Egy kis tálban keverjük össze a zúzott fokhagymát és az olívaolajat. Helyezzük el a kenyérszeleteket egy sütőlapon/tepsiben, és kenjük meg őket az olívaolaj-fokhagyma keverék kb. kétharmadával.



Helyezzük be a sütőbe a szósz mellé (miután az már 10-15 percet sült egymagában), és süssük a kettőt együtt további 10 percig.



Ha mindkettő elkészült, tálaljuk a szószt pirítóssal, vágott bazsalikommal, és vegyes salátával, melyet locsoljunk meg fokhagymás-balzsamecetes vinaigrette-tel (ehhez használhatjuk a maradék olívaolaj-fokhagyma keveréket).